Bioscoop en automatons


Jullie onderdeel gaat over de werking van de cinema. Hoe gaat het er in de bioscoop aan toe?
En over automatons. Wat is dat? Hoelang bestaat het al? 

1. Bekijk de filmpjes die je hier kan vinden en lees de tekst aandachtig.

2. Vul het werkblad in.

3. Controleer met de verbetersleutel.

4. Maak een korte presentatie van jullie onderwerp. Zorg ervoor dat je je klasgenoten de juiste informatie geeft. Zij moeten aan de hand van jullie presentatie het werkblad kunnen invullen.

5. Veel succes! 

Bioscoop

DE BIOSCOOP

Maurice krijgt te zien hoe een bioscoop werkt. Wie zoekt de films uit? Hoe worden ze geprogrammeerd en hoe werkt een projector? We blijken naar een slimme harde schijf te kijken. Met een 'sleutel'

Automatons

Een korte geschiedenis


'Automaton' is oorspronkelijk een Grieks woord dat staat voor 'object dat uit zichzelf kan bewegen.' In de loop van de geschiedenis werd het woord gebruikt voor allerlei soorten mechanische figuren, van danseressen in muziekdozen en wandklokken tot mechanische robotten die werden ontworpen om menselijke handelingen na te bootsen.

In de 18de eeuw doken steeds meer van die automatons op in goochelshows, kermissen en zelfs museums. In de 19de eeuw maakte de Franse illusionist Jean-Eugène Robert-Houdin de beroemdste automaton van zijn tijd: Antonio Diavolo, die acrobatische nummers kon uitvoeren aan een trapeze. Deze en vele andere automatons kwamen later in handen van Georges Méliès.

De automaton in Hugo


De automaton die Brian Selznick als inspiratie gebruikte voor zijn boek is deze 200 jaar oude jongen, gemaakt door Henri Maillardet (°1745).

De filmmakers stonden voor de zware taak om deze automaton ook daadwerkelijk te ontwerpen. Ze moesten niet enkel beslissen hoe hij er uit moest zien, maar ook hoe hij zou bewegen, welk geluid hij zou maken etc.

De man die het voor elkaar kreeg was David Balfour. Balfour: "Hij moest niet enkel geloofwaardig zijn, het was ook heel belangrijk dat er een band kon ontstaan tussen de automaton en Hugo. We kwamen uiteindelijk op het idee om tijdens de film de gezichtsuitdrukking van de automaton heel subtiel te veranderen van triest naar gelukkig."

Uiteindelijk werden er 15 verschillende automatons gebouwd, elk met een andere expressie die veranderde naarmate het verhaal vorderde. Balfour: "Als inspiratie gebruikten we de glimlach van de Mona Lisa."
©2016 Martijn Richter. Arena 255, Amsterdam, 1213 NW
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin