Het leven op de set...

Jullie onderdeel gaat over de mensen die werken aan een film? Hoe ziet een set er uit? Wat is een regisseur?
1. Bekijk de filmpjes die je hier kan vinden en lees de tekst aandachtig.
2. Vul het werkblad in.
3. Controleer met de verbetersleutel.
4. Maak een korte presentatie van jullie onderwerp. Zorg ervoor dat je je klasgenoten de juiste informatie geeft. Zij moeten aan de hand van jullie presentatie het werkblad kunnen invullen.
5. Veel succes!
Filmpjes

Een filmpje maken
Wat doet een regisseur precies? En wat is monteren eigenlijk? In deze clip zie je hoe een film of videoclip gemaakt wordt!
Op de set bij Hugo

Wie werkt er allemaal aan een film zoals Hugo.
Dit filmpje laat zien hoe het eraan toe gaat op een filmset. Het filmpje toont de opname van de allerlaatste scène.
De regisseur Martin Scorsese: "Het is een behoorlijk ingewikkeld shot, met niet enkel alle belangrijke acteurs, maar ook heel wat kinderen, een bende muzikanten en honden. We moesten ons dus goed voorbereiden, zodat we de dag zelf geen tijd zouden verliezen."
Enkele weetjes over deze opname:
• Voor deze opname werd een maand lang gerepeteerd door het team van cameralui. Tijdens deze technische repetities werden de acteurs vervangen door stand-ins.
• Eén van de voornaamste problemen was dat de camera rond Isabelle moest draaien terwijl ze aan het schrijven is, maar daarvoor zat ze te dicht bij de muur. Uiteindelijk kon dat opgelost worden door de wand waarvoor ze zat tijdens het filmen te laten verdwijnen. Dat kan je in dit filmpje goed zien.
• Het decor heeft geen plafond zodat er meer ruimte is om spots te hangen.
• Het duurde vier uur voor alle acteurs en figuranten geschminkt waren.
• In de scène zijn 33 acteurs en figuranten te zien. Achter de schermen werkten aan deze ene opname 240 mensen mee.
• De cameraman draagt de camera in een soort harnas (steady-cam) met een gewicht van meer dan 50 kilogram. Vandaar dat je hem na de opname zo uitgeput hoort ademhalen.
• In totaal werd deze scène maar liefst twaalf keer opgenomen, slechts twee keer ging er niets fout. De andere keren vergat een acteur een zin, ging de wand te snel of traag weg, viel er iemand over de bedradingen etc.
Wie werkt er allemaal aan een film?
De regisseur: Martin Scorsese
Martin Scorsese wordt algemeen beschouwd als één van de beste regisseurs van zijn generatie. Hij heeft dan ook heel wat klassiekers gemaakt:
Taxi driver, Casino, Mean streets, ...
Wat doet een regisseur eigenlijk precies? Scorsese: "Ik doe eigenlijk hetzelfde als een kind dat speelt; verhalen verzinnen, taken verdelen en keuzes maken. Anderen vergelijken het met het werk van een dirigent of een schilder, dat is allemaal hetzelfde. Mijn belangrijkste taak is beslissen hoe we het verhaal in beelden gaan vertellen."
Maar hoe doe je dat?
Scorsese: "Om een film te maken die gebaseerd is op een boek, kom ik samen met het hele creatieve team om alles te bespreken: de kostuums, de make-up, decors, enzovoort. Daarvoor baseren we ons op oude foto's en films. Het doel is altijd om een eigen wereld te creëren. Voor HUGO zochten we de juiste balans tussen realisme en sprookje. En dat zie je dan bijvoorbeeld aan de kleur van een kostuum of aan de decors die net een beetje anders zijn."

De hoofdrolspelers
Asa Butterfield was dertien jaar toen hij Hugo vertolkte.
Maar hoe doe je dat, acteren?
Butterfield: "De meeste acteurs zeggen dat ze het personage worden, maar dat gevoel heb ik niet. Ik denk gewoon: oké, als ik Hugo was, hoe zou ik me nu voelen? En wat zou ik dan doen? Waar zou ik naar kijken? Hoe zou ik stappen? Dat soort dingen. Dat is hoe ik het doe. Ik stel me voor hoe het zou zijn om in zijn schoenen te stappen."


De producent: Graham King
Producent Graham King: "Mijn job bestaat er in om een goed verhaal te vinden en dan de beste mensen te zoeken die van dit verhaal een straffe film kunnen maken. Een producent is betrokken bij elke stap in het filmproces. Hij moet erover waken dat zijn oorspronkelijk idee van het verhaal intact blijft en tegelijk put hij uit de talloze ideeën van anderen."

De scenarist: John Logan
John Logan: "In het scenario staan alle dialogen die de acteurs moeten zeggen, en het beschrijft de acties die je ziet. Ik moest enkele elementen uit het oorspronkelijk boek veranderen om er een meer gestroomlijnd en korter verhaal van te maken. Het feit dat het boek uit tekeningen bestaat, hielp mij enorm, omdat je zo al kon voelen hoe de film er ongeveer uit zou zien. De tekeningen waren als een landkaart die me de weg wezen. Zo begint het scenario bijvoorbeeld met een beschrijving van de eerste tekening uit het boek."
Wat is het verschil tussen het schrijven van een boek en het schrijven van een scenario?
Volgens Logan heeft het te maken met de manier waarop het verhaal verteld wordt.
Logan: "In een film ben je de personages aan het observeren. Je leert ze kennen door wat ze doen en wat ze zeggen. Je kan niet, zoals in een boek, vertellen wat Hugo denkt. In de film kan je enkel raden wat Hugo denkt door te luisteren naar wat hij zegt, te kijken naar zijn gezichtsuitdrukking, en door de manier waarop de regisseur die gezichtsuitdrukking in beeld brengt."